
В нашій країні склалися свої особливості вживання пива. На шляху в європейське співтовариство, ми відкриваємо для себе нові підходи до смаків, розмаїття та сезонної популярності пінного напою. СЕО "Уманьпиво" Ігор Кисіль розповідає про запити українських пивоманів і міркує – чи стане пиво напоєм зимового сезону, перейнявши традиції європейської пивної культури, що дозволяє нам урізноманітнити свою пивну карту.
"У країнах з розвиненою пивною культурою: Чехії, Бельгії, Німеччині, Австрії для зими варять особливі сорти – темне пиво, різдвяне пиво, ель, портер і їх різновиди.
Зимове пиво – лінійка напоїв, рецептура яких розроблена для вживання в холодну, вогку погоду. Вона відрізняється солодкуватим смаком з переважанням солоду і насиченим темно-коричневим кольором з щільною текстурою і міцною пінної шапкою в келиху.
«Різдвяне пиво»(ChristmasBeer) – сезонний сорт від скандинавських і німецьких пивоварів. Це насичений темний сорт, який готують за рецептами XVIII-XIX століття. Його терпкість стартує з 7% і може досягати 12%. Зазвичай «Різдвяне пиво» випускається на зимовий сезон і спробувати його можна тільки в країні виробництва.
"Зимове зігріваюче" (Winter warmers) – сезонний сорт міцністю 6-10% насиченого темно-бурштинового кольору. Може мати як традиційний, так і солодкуватий солодовий присмак. Практично кожна країна з пивними традиціями має свою рецептуру «зігріваючого пива». Це може бути міцний лагер, стаут, різні варіації елів.
В Україні також з'явилися свої різновиди зимового пива. Однак їх рецептура адаптована під смаки місцевих споживачів. Українські сорти менш міцні, з м'яким солодкуватим смаком і являють собою мікс м'яких зимових варіантів.
Портер (Porter) – традиційний англійський зимовий сорт. Британці знають свою справу у приготуванні напоїв для холодної, сірої, дощової і туманної погоди. Портер варять з декількох сортів обсмаженого солоду, тому він володіє особливим приємним ароматом і присмаком. У традиційний портер також додають коричневий тростинний цукор.
Ель (Ale) - ціла лінійка європейських зимових напоїв. Класичний ель – темно-коричневий напій з червонуватим відтінком, має солодкуватий смак солоду і оригінальний аромат анісу, лакриці і арахісу. Його рекомендують пити невеликими ковтками, щоб відчути насичений багатогранний смак.
Великої різноманітності елею на українському пивному ринку поки немає. Але варіанти для бажаючих урізноманітнити пивну добірку є. Наприклад, Waissburg Red Ale – неміцний (4,7%) багряно-бурштиновий сорт на традиційному німецькому солоді.
Більшість європейських сортів зимового пива будуть вельми незвичні українським споживачам. Їх дегустація вимагає занурення в атмосферу країни-виробника. Але це не означає, що в зимовий сезон українці залишаються на «сухому» пивному законі. Локальним вітчизняним виробникам є що запропонувати любителям пива цілий рік».
Promo Modal Widget
Цей сайт використовує файли cookie і схожі технології, щоб гарантувати максимальну зручність користувачам.
При використанні даного сайту, ви підтверджуєте свою згоду на використання файлів cookie в відповідно до цього повідомленням щодо даного типу файлів.