alt
alt

Уманьпиво є «своїм» тільки для повнолітніх
Вам вже виповнилося 18?
Дуже Шкода
але доступ до даної сторінкі дозволен тільки повнолітнім громадянам.
+380 (800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні
Кошик
Вхід на сайт
Вітаємо,
Увійдіть в особистий кабінет, щоб зручніше користуватися нашим сайтом
Про компанію
Українські традиції та німецькі технології
Уманське пиво - це виключно натуральний продукт, виготовляється за старовинними українськими та німецькими рецептами.
Малому бізнесу
Бізнес на розливому пиві
Пропонуємо вашій увазі кілька важливих рекомендацій, які допоможуть відкрити успішний бізнес з продажу розливного пива та закликаємо до співпраці.
Рецепт приготування солоду від «А» до «Я» в домашніх умовах

Рецепт приготування солоду від «А» до «Я» в домашніх умовах

Новини 07.12.2018
Поділитися з друзями
Рецепт приготування солоду від «А» до «Я» в домашніх умовах

Знайти в продажу якісний солод для пива не так-то і просто. Якщо ж зайнятися його приготуванням самостійно і дотримуватися всіх тонкощів технологічного процесу, в результаті вийде приємний напій з насиченим смаком. Кращі перевірені рецепти представлені в цій статті. Однак перед початком їх опису, хотілося б попередити, що приготування забере чимало часу і сил. Попереду здійснити досить нелегкий, тривалий і трудомісткий процес. Отже, про те, як приготувати солод для пива вдома, піде мова далі.

Факти про невід’ємний інгредієнт пінного

Що таке солод? Це пророслі зерна злакової культури. В якості основи для його приготування використовують:

  • пшениця;
  • жита;
  • ячмінь та ін.

Навіщо ж пивоварам потрібні зерна, що пустили паросток? Вони містять цукор, який сприяє процесу бродіння. Відповідно, виходить спирт. У сухому ж злаку знаходиться крохмаль. Оптимізація ферментів в культурі відбувається тільки після попадання вологи, в результаті чого запускаються механізми росту. Так з крохмалю виходить цукор. Однак важливо своєчасно зупинити цей процес перетворення, щоб в злаку залишилася оптимальна кількість поживних речовин. І вже після сушіння виходить справжній якісний продукт. До речі, його використовують не тільки під час приготування пива, але і при виробництві зернового самогону, віскі.

Тонкощі вибору інгредієнтів

Ті, хто вперше роблять солод вдома, часто допускають одну і ту ж помилку-використовують недавно зібрану жито або ячмінь. На жаль, така “основа” не дозволить отримати продукт хорошої якості. Справа в тому, що «молоді» злаки позбавлені високої здатності до проростання (90%+). Потрібно використовувати сировину, яку зібрано мінімум 2 місяці тому. Його потенціал зростання значно вище. При цьому намагайтеся вибирати однакові за розміром зерна.

Цікаво. Якість сировини можна перевірити. Для отримання результату роблять проби на схожість. Замочування сотні зерняток у воді протягом 2-3 днів дозволить визначити властивості культури. Якщо у 90 і більше одиниць з’явилися паростки, значить, пора приступати до приготування пивного солоду.

Тепер-про воду. Вона теж повинна бути якісною, тобто фільтрованої, джерельної або відстояною. Вода з великою кількістю домішок збільшить час приготування пивного продукту.

Опис технології

Починаємо розбиратися з тим, як зробити солод для пива самостійно. Якщо чітко слідувати рецептурі, вийде якісний житній або ячмінний продукт. Перші етапи технології такі:

  • Очищення.
  • Дезінфекція.

Спочатку потрібно перебрати зерна і видалити сміття. Сторонні включення містять патогенні мікроорганізми, які уповільнюють проростання. Після механічного очищення проводять дезінфекцію. Для цього заздалегідь кип’ятять воду і потім остуджують її до температури 35-40 °C.у теплу рідину поміщають ячмінь або жито. Для замочування використовують чисте відро або велику каструлю.

Важливо! Вода повинна покривати зерна на 5-6 см.

У теплій рідині вони знаходяться не більше 5 хвилин! Далі її видаляють і зерна заливають водою, температура якої варіюється в межах +10-16 °C. У ній сировина знаходиться від 1 години до 80 хвилин. Брудну воду знову потрібно замінити чистою і додати дезінфікуючий розчин. Приготувати його можна самостійно. На 10 літрів води беруть:

  • 2-3 грами марганцівки;
  • 10 крапель йоду.

Зерна дезінфікують протягом 3 годин. Якщо упустити цю стадію, велика ймовірність появи цвілі. Відповідно, пивний солод не вийде.

Замочування – наступний технологічний етап

Основна мета цього процесу – насичення інгредієнта киснем і вологою. Замочування зерен є підготовкою до пророщування. Для цього здійснюють наступне:

  1. Сировину заливають на 3 см вище його рівня водою, температура якої варіюється від 10 до 16 °C.
  2. Очікують 6 годин.
  3. Прибирають сміття з поверхні рідини і зливають її.
  4. Перемішують і знову залишають на 6 годин.

Ці процеси потрібно повторювати протягом півтори доби. Тобто сировину 3 рази замочують у воді і стільки ж залишають без неї. Інтервал часу при цьому буде однаковим – 6 годин.

Увага! Замочування проводять в прохолодному темному місці.

Далі, щоб вийшов пивоварний солод, зерна пророщують. Саме на цьому етапі відбувається запуск біологічних процесів, про які йшлося на початку статті. Щоб крохмаль перетворився в цукор, ячмінь або жито пересипають в лоток, рівномірно розподіляючи по ємності. Шар сировини повинен бути не більше 5 см Зверху злаки накривають бавовняним полотном. Матерія буде як вбирати, так і віддавати вологу.

Пророщування проводять у приміщенні з температурою повітря від 12 до 15 °C. Один раз на добу вміст перемішують, злегка зволожують водою. В результаті описаних дій вийде «зелений» солод. Його часто використовують під час отримання самогону.

Важливо! Термін придатності “зеленого” продукту дорівнює 3 днях.

Пророщування жита триває 5-6, а ячменю – 9-10 діб. У кожному окремому випадку потрібно аналізувати результат робіт.

Після пророщування злаків пора приступати в сушінні. Для цього з лотка видаляють всю воду, переносять паростки в тепле приміщення. Влітку досить залишити їх на сонці, взимку-покласти на батарею. Сушка займе 3-4 дні. Подальші дії залежать від цільового використання готового продукту. Якщо ви любите пиво світлих сортів, протягом 3-4 годин сушіть злаки в духовці при t 80 °С, кожні півгодини поступово додаючи температуру. Зацікавлені в отриманні темного пива? Сушіть пророслі злаки при t 105 °С аналогічну кількість часу. По завершенні цього етапу можна приступати до відділення паростків і витримці, тобто необхідно здійснити наступне:

  1. Перемять злаки руками.
  2. Прибрати корінці.
  3. Пересипати продукт в мішок і катати його до моменту мимовільного відділення паростків.
  4. Перевірки сировину (за допомогою вентилятора або на вітрі).

Тепер солод готовий до витримки. Можна поміщати його в мішки і зберігати в теплих сухих умовах протягом місяця і більше. З ячменю або жита пивного продукту вийде близько 75-79% від вихідної кількості сировини.