
Чи часто ви перевіряєте термін придатності пива, купуючи його в супермаркеті, магазині, барі? Але ж ця інформація важлива не менше, ніж склад. Свіжість напою — запорука його якості і безпеки для організму.
Простроченим пивом можна отруїтися. Це факт. У кращому випадку ви просто не отримаєте те, за що заплатили свої кровні — несвіже пінне складно назвати смачним продуктом. Як вибирати улюблений напій, щоб його вживання приносило лише задоволення, читайте в цій статті.
Сучасний ринок надає покупцям масу варіантів хмільного — пиво буває світлим і темним, пшеничним і ячмінним, легким або міцним, з додаванням пікантних прянощів чи солодкого меду, нефільтрованим, пастеризованим, пляшковим, розливним. Напій варять на величезних заводах, в крафтових пивоварнях і навіть в домашніх умовах. Всі ці змінні впливають на термін придатності пива.
Головні фактори:
Кожну партію виробленого хмільного чекає своя доля — сотні тисяч скляних і пластикових пляшок вирушать чекати покупця в магазини і супермаркети, а великі кеги поїдуть в бари та паби. Відповідно до цього виробник вирішує, який продукт очистити і пастеризувати, продовживши йому життя, а який залишити в «первозданному» вигляді.
Якщо ви віддаєте перевагу живому пиву, термін придатності — особливо важливий момент. Саме непастеризований вид хмільного в першу чергу відноситься до швидкопсувних продуктів. Звичайно, максимально можлива тривалість зберігання встановлюється виробником, але не менш важливе і сумлінне ставлення посередника між пивоварнею і покупцем, тобто постачальника.
Зберігання пива має найбільше значення в питанні його свіжості. І якщо з пастеризованими сортами все не дуже складно, то живе пінне дуже вимогливе до умов розливу, транспортування, реалізації.
Важливо! Пастеризація — спосіб позбавлення готового продукту від живих мікроорганізмів, отриманих в результаті процесів бродіння, окислення. Метод побудований на принципі обробки високими температурами.
Отже, пиво, що пройшло таке очищення від усього живого, зберігається від 6 місяців до року. Але і тут є свої нюанси. Якщо виставити пляшки на спеку, під прямі сонячні промені, або надовго залишити в приміщенні з підвищеною вологістю, продукт все одно втратить свіжість і смакові якості. Саме тому так важливо, щоб реалізатори правильно доставляли і зберігали продукцію.
Живе пиво ще більш примхливе. У прохолодному приміщенні, подалі від впливу зовнішніх факторів, в закупореній тарі воно може зберігатися до місяця, іноді навіть менше. «Найніжніше» в цьому плані живе нефільтроване. Хоча і ті сорти, що пройшли очищення, отримали більш світле забарвлення і легкий смак, а не стійкість до розмноження бактерій. Кращий вихід — дотримуватися температурного режиму до 15 градусів Цельсія. Тоді дріжджі будуть тимчасово «спати».
Але ж саме вони і солод несуть в собі ту користь і приємний смак, за які ми так любимо пиво! За це «живому» можна пробачити навіть його короткий термін придатності.
Хмільне, зварене в домашніх умовах, потребує окремого розгляду. Терміни визрівання становлять від 30 до 90 днів, що залежить від рецепта. Можна тримати напій і півроку, але тільки якщо були дотримані умови стерильності, підібрані якісні пробки і тара.
Врахуйте: чим довше стоїть домашній продукт, тим сильніше дріжджі витісняють інші компоненти, рівень алкоголю зростає, починаючи виконувати функцію консерванту.
Важливо! Абсолютно неприпустиме зберігання відкритого пива. Відкоркували пляшку? Кличте друзів і випивайте швидше, довше дня йому не простояти.
Від того, як було розлите пиво безпосередньо на заводі або в пивоварні, залежить і тривалість його зберігання. Виробникам це прекрасно відомо, саме тому вони по-різному розраховують обсяги оптових поставок на розлив, партій в магазини, паби.
Який термін придатності у пива, найчастіше зазначено на етикетці або на кришці пляшки. От тільки поняття «не прострочене» і «свіже» часто дуже далекі одне від одного. Невелика хитрість виробника полягає у вказівці не дати виробництва, а кінцевого терміну реалізації продукту. Розраховано це на те, що покупець перевірить, чи в порядку строки, але не задумається про те, що хмільне було розлито ще в минулому році.
Будьте уважні: навіть ретельно відфільтроване пиво з часом зазнає змін. Особливо це відчутно після того, як пінному виповнюється місяць. Світлий лагер починає втрачати свій смак — спирт потихеньку бере верх над хмелем. Вміст алкоголю не зміниться, а ось його вплив на організм тут цілком можливий, причому не в кращу сторону.
Давно відомо, що наші предки використовували пиво і його різновиди (наприклад, медовуху) в тому числі і в якості лікарського засобу. Комбінація солоду і дріжджів надавала користь організму, що бореться із застудою, покращувала травлення. Ось тільки в ті часи нічого не знали про консерванти і барвники — продукт вживали свіжозвареним.
Так що тим, хто турбується про власне здоров’я, краще віддавати перевагу живому розливному пиву. Його легко знайти в спеціалізованих магазинах, і саме воно, швидше за все, буде дійсно свіжим. Наприклад, «Уманьпиво» забезпечує завантаження автомобілів своїх оптових партнерів за лічені години, а доставка по Україні здійснюється в термін від 1 до 3 днів. Завдяки такій оперативності шанувальники пива з усіх куточків країни можуть насолоджуватися улюбленим хмільним, яке тільки вчора покинуло пивоварню.
Promo Modal Widget
Цей сайт використовує файли cookie і схожі технології, щоб гарантувати максимальну зручність користувачам.
При використанні даного сайту, ви підтверджуєте свою згоду на використання файлів cookie в відповідно до цього повідомленням щодо даного типу файлів.