
Класична технологія приготування пива досить складна. Вона неможлива без використання спеціального обладнання і точного дотримання температури варіння. Але при цьому можна знайти і такі рецепти пива, які дозволять отримати напій, за смаком і кольором дуже близький до оригіналу.
Інгредієнти для нього найпростіше купити в магазині або через інтернет. Без міні-пивоварні або будь-яких додаткових пристосувань можна обійтися, досить буде каструлі, відра або іншої подібної ємності.
Отже, розглянемо нескладний рецепт варіння пива з хмелю і солоду. Для його приготування знадобиться:
Від пивовара буде потрібно:
Якщо 20 літрів напою буде багато, пропорції слід зменшити.
Безумовно, рецепти пива з солоду можуть зустрічатися в різних варіаціях. Іноді в сусло кладуть цукор, сіль, родзинки, а хміль закладають прямо в пляшки після закінчення процесу бродіння. В рецепті можуть використовуватися і інші компоненти, наприклад, цедра або спеції. Але основні властивості напою на основі солоду залишаються незмінними: він виходить насиченим з відмінним смаком, приємним кольором і густою міцною піною.
При бажанні можна обійтися і без цього інгредієнта. Для отримання такого напою знадобиться взяти:
Готувати його нескладно. Головне, в точності дотримуватися всіх рекомендацій, а саме:
Тим, хто тільки робить перші кроки в пивоварінні, можна використовувати найпростіший рецепт приготування пива. Для того щоб отримати напій, потрібно взяти 5 л води і 15 г шишок хмелю, з’єднати і прокип’ятити протягом 1,5 години. Потім розмішати 250 г цукру в 250 мл води, влити отриманий сироп у відвар і витримати на вогні ще 20 хвилин. Отриману суміш слід процідити, охолодити і всипати в неї 10 г сухих дріжджів. По завершенні процесу бродіння власноруч зварене пінне необхідно розлити по пляшках, акуратно закрити і витримати протягом 3 днів. Все, можна дегустувати!
Досвідченим пивоварам він може здатися занадто простим і нецікавим. Зате світле пшеничне пиво, рецепт якого пропонується нижче, принесе справжнє задоволення.
Для приготування затору знадобляться наступні види солоду: пшеничний (60%), «Пілснер» (35%) і «Мюнхенський» (5%). На кожен кілограм засипки потрібно додати 4 л води. Тепер можна переходити до затирання — поступового нагрівання отриманої кашки з так званими температурними паузами, які необхідні для дії різних ферментів.
Після того як температура затору досягне 78 °C, його подають на фільтрацію. Вона проводиться в 2 етапи: спочатку за допомогою відрізу марлі відокремлюють сусло, потім дробину (нерозчинні частинки) промивають водою з розрахунку 1 л на 1 кг солоду.
Після цього можна переходити до кип’ятіння. Варити напій слід протягом 1 години. Для додання легкої гіркоти і аромату в нього додають хміль «Перлі Т90» (альфа = 7,3%). Перший раз його вносять через 10 хвилин від початку кип’ятіння (з розрахунку 1,5 г на 1 л), другий — за 5 хвилин до завершення процесу (у кількості 1,1 г на 1 л).
Гаряче сусло охолоджують, відбирають праймер в кількості 10% від обсягу і переливають в ємність, де воно буде бродити. Для цього туди додають дріжджі SAFBREW WB-06, які придадуть бананового аромату. Після закінчення 5 діб в сусло вливають праймер. Ще через 1–2 години його розливають по пляшках і прибирають на доброджування, яке триває 10–14 днів. Після цього напій можна вважати готовим.
Ще одне пиво, рецепт якого може представляти інтерес для домашніх пивоварів, — це лагер. Зварити його в домашніх умовах не так просто, адже він повинен зброджуватися при низькій температурі (5–12 °С). При порушенні технології в ньому утворюється занадто багато ефірів, сивушних спиртів, виникає неприємний запах. Для напою, який має легкі тіло і смак, настільки явні недоліки будуть дуже помітними.
Щоб підтримати холодне бродіння, домашні пивовари використовують спеціальні холодильники, поміщають ємність з суслом у ванну з крижаною водою. Домогтися бажаного ефекту вельми непросто. Але зате в разі удачі можна буде від душі насолодитися і пригостити друзів кружечкою власноруч звареного лагера.
Говорити про способи отримання пива можна дуже довго. Приготування пінного в домашніх умовах — справа дійсно дуже цікава. Вона дає надзвичайний простір для експериментів, дозволяє вдосконалювати свою майстерність до нескінченності. І, хто знає, може бути, почавши з найпростішого рецепта, ви зможете незабаром зварити своє унікальне крафтове пиво!
Promo Modal Widget
Цей сайт використовує файли cookie і схожі технології, щоб гарантувати максимальну зручність користувачам.
При використанні даного сайту, ви підтверджуєте свою згоду на використання файлів cookie в відповідно до цього повідомленням щодо даного типу файлів.