Уманьпиво є «своїм» тільки для повнолітніх
Вам вже виповнилося 18?
Дуже Шкода
але доступ до даної сторінкі дозволен тільки повнолітнім громадянам.
0 (800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні
Кошик
Вхід на сайт
Вітаємо,
Увійдіть в особистий кабінет, щоб зручніше користуватися нашим сайтом
Про компанію
Українські традиції та німецькі технології
Уманське пиво - це виключно натуральний продукт, виготовляється за старовинними українськими та німецькими рецептами.
Малому бізнесу
Бізнес на розливому пиві
Пропонуємо вашій увазі кілька важливих рекомендацій, які допоможуть відкрити успішний бізнес з продажу розливного пива та закликаємо до співпраці.
Рецепти пива

Рецепти пива

Інформаційні статті 09.12.2016
Варимо пінне самі
Поділитися з друзями
Рецепти пива

Варимо пінне самі

Класична технологія приготування пива досить складна. Вона неможлива без використання спеціального обладнання і точного дотримання температури варіння. Але при цьому можна знайти і такі рецепти пива, які дозволять отримати напій, за смаком і кольором дуже близький до оригіналу.

Інгредієнти для нього найпростіше купити в магазині або через інтернет. Без міні-пивоварні або будь-яких додаткових пристосувань можна обійтися, досить буде каструлі, відра або іншої подібної ємності.

Солод + хміль + дріжджі

Отже, розглянемо нескладний рецепт варіння пива з хмелю і солоду. Для його приготування знадобиться:

  • 5 кг солоду з ячменю;
  • 20 л води;
  • 50 г пивних дріжджів;
  • 5 склянок шишок хмелю;
  • 150 г цукру;
  • 1 ст. ложка солі.

Від пивовара буде потрібно:

  1. З’єднати солод з водою, залишивши отриману суміш до ранку.
  2. Всипати сіль, поставити ємність на плиту і кип’ятити протягом 2 годин.
  3. Додати хміль і продовжити варити ще 20 хвилин.
  4. Отримане пивне сусло процідити, дати охолонути до кімнатної температури.
  5. Додати цукор і дріжджі, без яких не може обійтися практично жодне пиво. Саме цьому інгредієнту напій зобов’язаний алкоголем, бульбашками і характерним запахом.
  6. Суміш добре перемішати і відправити бродити на 12–18 годин в тепле місце.
  7. Розлити вміст ємності в пляшки. Через 12–14 годин домашнє пиво буде готове.

Якщо 20 літрів напою буде багато, пропорції слід зменшити.

Безумовно, рецепти пива з солоду можуть зустрічатися в різних варіаціях. Іноді в сусло кладуть цукор, сіль, родзинки, а хміль закладають прямо в пляшки після закінчення процесу бродіння. В рецепті можуть використовуватися і інші компоненти, наприклад, цедра або спеції. Але основні властивості напою на основі солоду залишаються незмінними: він виходить насиченим з відмінним смаком, приємним кольором і густою міцною піною.

prig_piva-768x514

Безсолодове пиво: відмінний варіант для домашнього приготування

При бажанні можна обійтися і без цього інгредієнта. Для отримання такого напою знадобиться взяти:

  • 2 кг переспілої полуниці;
  • 4–5 кг меду або сильно зацукрованого варення;
  • 25 г хмелю;
  • 25 л води.

Готувати його нескладно. Головне, в точності дотримуватися всіх рекомендацій, а саме:

  1. Налити в ємність злегка підігріту воду, додати мед, перемішати до повного розчинення.
  2. Всипати полуницю, яка в цьому випадку буде замінювати дріжджі. Ягоди не мити.
  3. Додати хміль, добре перемішати і переставити в тепле місце для бродіння на 5–7 днів, злегка прикривши марлею.
  4. Щільно закрити ємність і залишити ще на 30–40 діб, поки ягоди не осядуть на дно. Весь цей час вміст потрібно періодично перемішувати.
  5. Після завершення бродіння сусло слід процідити, розлити в банки і прибрати в прохолодне місце.
  6. Через 1–1,5 місяці напій необхідно перелити в пляшки. Діяти потрібно акуратно, щоб не дати піднятися раніше утвореному осаду. Зберігати пляшки з напоєм слід в темному прохолодному місці.

Тим, хто тільки робить перші кроки в пивоварінні, можна використовувати найпростіший рецепт приготування пива. Для того щоб отримати напій, потрібно взяти 5 л води і 15 г шишок хмелю, з’єднати і прокип’ятити протягом 1,5 години. Потім розмішати 250 г цукру в 250 мл води, влити отриманий сироп у відвар і витримати на вогні ще 20 хвилин. Отриману суміш слід процідити, охолодити і всипати в неї 10 г сухих дріжджів. По завершенні процесу бродіння власноруч зварене пінне необхідно розлити по пляшках, акуратно закрити і витримати протягом 3 днів. Все, можна дегустувати!

Від простого до складного

Досвідченим пивоварам він може здатися занадто простим і нецікавим. Зате світле пшеничне пиво, рецепт якого пропонується нижче, принесе справжнє задоволення.

Для приготування затору знадобляться наступні види солоду: пшеничний (60%), «Пілснер» (35%) і «Мюнхенський» (5%). На кожен кілограм засипки потрібно додати 4 л води. Тепер можна переходити до затирання — поступового нагрівання отриманої кашки з так званими температурними паузами, які необхідні для дії різних ферментів.

Після того як температура затору досягне 78 °C, його подають на фільтрацію. Вона проводиться в 2 етапи: спочатку за допомогою відрізу марлі відокремлюють сусло, потім дробину (нерозчинні частинки) промивають водою з розрахунку 1 л на 1 кг солоду.

Після цього можна переходити до кип’ятіння. Варити напій слід протягом 1 години. Для додання легкої гіркоти і аромату в нього додають хміль «Перлі Т90» (альфа = 7,3%). Перший раз його вносять через 10 хвилин від початку кип’ятіння (з розрахунку 1,5 г на 1 л), другий — за 5 хвилин до завершення процесу (у кількості 1,1 г на 1 л).

Гаряче сусло охолоджують, відбирають праймер в кількості 10% від обсягу і переливають в ємність, де воно буде бродити. Для цього туди додають дріжджі SAFBREW WB-06, які придадуть бананового аромату. Після закінчення 5 діб в сусло вливають праймер. Ще через 1–2 години його розливають по пляшках і прибирають на доброджування, яке триває 10–14 днів. Після цього напій можна вважати готовим.

Ще одне пиво, рецепт якого може представляти інтерес для домашніх пивоварів, — це лагер. Зварити його в домашніх умовах не так просто, адже він повинен зброджуватися при низькій температурі (5–12 °С). При порушенні технології в ньому утворюється занадто багато ефірів, сивушних спиртів, виникає неприємний запах. Для напою, який має легкі тіло і смак, настільки явні недоліки будуть дуже помітними.

Щоб підтримати холодне бродіння, домашні пивовари використовують спеціальні холодильники, поміщають ємність з суслом у ванну з крижаною водою. Домогтися бажаного ефекту вельми непросто. Але зате в разі удачі можна буде від душі насолодитися і пригостити друзів кружечкою власноруч звареного лагера.

На закінчення

Говорити про способи отримання пива можна дуже довго. Приготування пінного в домашніх умовах — справа дійсно дуже цікава. Вона дає надзвичайний простір для експериментів, дозволяє вдосконалювати свою майстерність до нескінченності. І, хто знає, може бути, почавши з найпростішого рецепта, ви зможете незабаром зварити своє унікальне крафтове пиво!