
Знайти в продажу якісний солод для пива не так просто. Якщо ж зайнятися його приготуванням самостійно і дотримуватися всіх тонкощів технологічного процесу, в результаті вийде приємний напій з насиченим смаком. Кращі перевірені рецепти представлені в цій статті. Однак перед початком їх опису хотілося б попередити, що приготування забере чимало часу і сил. Попереду належить здійснити досить нелегкий, тривалий і трудомісткий процес. Отже, про те, як приготувати солод для пива вдома, піде мова далі.
Що таке солод? Це пророслі зерна злакової культури. В якості основи для його приготування використовують:
Навіщо ж пивоварам потрібні зерна, що пустили паросток? Вони містять цукор, який сприяє процесу бродіння. Відповідно, отримується спирт. У сухому ж злаку знаходиться крохмаль. Оптимізація ферментів в культурі відбувається тільки після попадання вологи, в результаті чого запускаються механізми росту. Так з крохмалю отримується цукор. Однак важливо своєчасно зупинити цей процес перетворення, щоб в злаку залишилася оптимальна кількість поживних речовин. І вже після сушіння отримується справжній якісний продукт. До речі, його використовують не тільки під час приготування пива, але і при виробництві зернового самогону, віскі.
Ті, хто вперше робить солод вдома, часто допускають одну і ту ж помилку — використовують недавно зібране жито або ячмінь. На жаль, така основа не дозволить отримати продукт хорошої якості. Справа в тому, що молоді злаки позбавлені високої здатності до проростання (90% +). Потрібно використовувати сировину, яку зібрано мінімум 2 місяці тому. Його потенціал зростання значно вище. При цьому намагайтеся вибирати однакові за розміром зерна.
Цікаво. Якість сировини можна перевірити. Для отримання результату роблять проби на схожість. Замочування сотні зерняток у воді протягом 2–3 днів дозволить визначити властивості культури. Якщо у 90 і більше одиниць з’явилися паростки, значить, пора приступати до приготування пивного солоду.
Тепер про воду. Вона теж повинна бути якісною, тобто фільтрованою, джерельною або відстояною. Вода з великою кількістю домішок збільшить час приготування пивного продукту.
Починаємо розбиратися з тим, як зробити солод для пива самостійно. Якщо чітко слідувати рецептурі, вийде якісний житній або ячмінний продукт. Перші етапи технології такі:
Спочатку потрібно перебрати зерна і видалити сміття. Сторонні включення містять патогенні мікроорганізми, які уповільнюють проростання. Після механічного очищення проводять дезінфекцію. Для цього заздалегідь кип’ятять воду і потім остуджують її до температури 35–40 °C. У теплу рідину поміщають ячмінь або жито. Для замочування використовують чисте відро або велику каструлю.
Важливо! Вода повинна покривати зерна на 5–6 см.
У теплій рідині вони знаходяться не більше 5 хвилин! Далі її видаляють і зерна заливають водою, температура якої варіюється в межах +10–16 °C. У ній сировина знаходиться від 1 години до 80 хвилин. Брудну воду знову потрібно замінити чистою і додати дезінфікуючий розчин. Приготувати його можна самостійно. На 10 літрів води беруть:
Зерна дезінфікують протягом 3 годин. Якщо упустити цю стадію, є велика ймовірність появи цвілі. Відповідно, пивний солод не вийде.
Основна мета цього процесу — насичення інгредієнта киснем і вологою. Замочування зерен є підготовкою до пророщування. Для цього здійснюють наступне:
Ці процеси потрібно повторювати протягом півтори доби. Тобто сировину 3 рази замочують у воді і стільки ж залишають без неї. Інтервал часу при цьому буде однаковим — 6 годин.
Увага! Замочування проводять в прохолодному темному місці.
Далі, щоб вийшов пивоварний солод, зерна пророщують. Саме на цьому етапі відбувається запуск біологічних процесів, про які йшлося на початку статті. Щоб крохмаль перетворився в цукор, ячмінь або жито пересипають в лоток, рівномірно розподіляючи по ємності. Шар сировини повинен бути не більше 5 см. Зверху злаки накривають бавовняним полотном. Матеріал буде як вбирати, так і віддавати вологу.
Пророщування проводять у приміщенні з температурою повітря від 12 до 15 °C. Один раз на добу вміст перемішують, злегка зволожують водою. В результаті описаних дій вийде «зелений» солод. Його часто використовують під час отримання самогону.
Важливо! Термін придатності «зеленого» продукту дорівнює 3 дні.
Пророщування жита триває 5–6, а ячменю — 9–10 діб. У кожному окремому випадку потрібно аналізувати результат робіт.
Після пророщування злаків пора приступати до сушіння. Для цього з лотка видаляють всю воду, переносять паростки в тепле приміщення. Влітку досить залишити їх на сонці, взимку — покласти на батарею. Сушка займе 3–4 дні. Подальші дії залежать від цільового використання готового продукту. Якщо ви любите пиво світлих сортів, протягом 3–4 годин сушіть злаки в духовці при t 80 °С, кожні півгодини поступово додаючи температуру. Зацікавлені в отриманні темного пива? Сушіть пророслі злаки при t 105 °С аналогічну кількість часу. По завершенні цього етапу можна приступати до відділення паростків і витримки, тобто необхідно здійснити наступне:
Тепер солод готовий до витримки. Можна поміщати його в мішки і зберігати в теплих сухих умовах протягом місяця і більше. З ячменю або жита пивного продукту вийде близько 75–79% від вихідної кількості сировини.
Promo Modal Widget
Цей сайт використовує файли cookie і схожі технології, щоб гарантувати максимальну зручність користувачам.
При використанні даного сайту, ви підтверджуєте свою згоду на використання файлів cookie в відповідно до цього повідомленням щодо даного типу файлів.