alt
alt

Уманьпиво є «своїм» тільки для повнолітніх
Вам вже виповнилося 18?
Дуже Шкода
але доступ до даної сторінкі дозволен тільки повнолітнім громадянам.
+380 (800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні
Кошик
Вхід на сайт
Вітаємо,
Увійдіть в особистий кабінет, щоб зручніше користуватися нашим сайтом
Про компанію
Українські традиції та німецькі технології
Уманське пиво - це виключно натуральний продукт, виготовляється за старовинними українськими та німецькими рецептами.
Малому бізнесу
Бізнес на розливому пиві
Пропонуємо вашій увазі кілька важливих рекомендацій, які допоможуть відкрити успішний бізнес з продажу розливного пива та закликаємо до співпраці.
Пивні напої та їх різновиди

Пивні напої та їх різновиди

Інформаційні статті 09.12.2016
У чому різниця між елем і лагером? Які ще є різновиди пива?
Поділитися з друзями
Пивні напої та їх різновиди

Пиво — популярний алкогольний напій. Без нього рідко обходяться вечірки, поїздки на природу і просто відпочинок з друзями. Пінне із задоволенням п’ють чоловіки і жінки, насолоджуючись нотками хмелю і ячмінним ароматом. Найвідоміші види пива — ель і лагер. Їх варять в різних куточках світу, слідуючи оригінальним рецептам або власним.

У чому різниця між елем і лагером? Які ще є різновиди пива?

cerveza4

 

Що таке Ель

Цей напій відомий з XV століття. Згідно технології приготування, ель бродить при невисокій температурі (+15…+25 °C). При цьому використовують дріжджі верхового бродіння. Процес виготовлення займає 3–4 тижні, але окремі види готують і кілька місяців. Відмінна риса еля-підвищена міцність. У деяких сортів є легкий фруктовий присмак. В цілому це залежить від конкретного виду.

117-4

Найпопулярніші сорти елю:

  • BITTER — напій з гірчинкою. Відтінок — від жовтого до палевого. Всі сорти сухі, присутній хмільний післясмак. У приготуванні використовують очищений ячмінь, який і надає пінному особливий смак;
  • портер — темне міцне пиво з сильним хмельовим ароматом. Вперше цей сорт приготував пивовар з Лондона Ральф Харвуд. Він змішав 3 популярних види і назвав напій Entire Butt. Оригінальний рецепт не зберігся, але пивовари успішно варять портер відмінної якості;
  • стаут — група темних сортів. Для варіння використовують поєднання звичайного і обсмаженого солоду. Із-за цього відчувається насичений смак хмелю. Найтемніший сорт з групи — Extra Stout;
  • BARLEY WINE — оригінальний ель з підвищеним вмістом алкоголю і щільності. Колір — темний гранат. Має приємний присмак вина. Термін витримки — 1,5–2 роки;
  • Mild — класичний британський ель. Його варять з обсмаженого ячменю. Відрізняється насиченим коричнево-червоним відтінком. Частка вмісту алкоголю невисока — до 3,5%;
  • старий ель — таку назву напій отримав із-за тривалої витримки. Сорти темного пива характеризуються нотками солоду. У світлого елю смак приємний, відчувається легка терпкість.

Це далеко не всі види і сорти пива. Пивовари постійно експериментують, створюють нові цікаві рецепти, вдосконалюють оригінальні, щоб в підсумку отримати незвичайний смак і відтінок.

Все про лагер

Це найпоширеніший у світі пінний напій. Технологія приготування дуже проста: готове сусло охолоджують, додають дріжджі і переливають в бочку. Тут все бродить протягом тижня. Пивовари обов’язково дотримуються температурного режиму, щоб не допустити окислення. Після бродіння дріжджі відокремлюють, а напій піддають повторній ферментації під впливом високого тиску вуглекислого газу. Дозрівання триває від 20 до 120 діб. На фінальному етапі лагер фільтрують і розливають по посудинам: банки, пляшки, кеги і т. д. Пляшкове пиво іноді пастеризують або піддають тонкій фільтрації. Це продовжує термін зберігання продукту.

94d43e327d9303539cb1e2aac7032668_XL

 

Відтінок лагера, як правило, світло-жовтий. Є і темні сорти. В цілому відомі такі види лагера:

  • Бок. Класичне німецьке пиво. Готують його після збирання врожаю, коли ячмінь і хміль максимально насичені.
  • RAUCH. Має копчений післясмак. Для приготування використовують солод, підсмажений на букових дровах. RAUCH прийнято пити з м’ясними стравами, гострими сирами.
  • DRAFT. Не піддають пастеризації. Замість цього виробники використовують тонку очистку. Найвідоміше непастеризоване пиво — Warsteiner.
  • ICE BEER. Легкий сорт. Специфіка приготування полягає в тому, що після варіння його швидко охолоджують до появи невеликих кристалів льоду. Потім їх прибирають, і залишається міцний напій з подвоєним вмістом алкоголю.

Деякі помилково відносять пшеничне пиво до лагеру. Але це окремий вид. Напій відрізняється тим, що під час варіння застосовують метод доброджування в тарі. Найчастіше пшеничне пиво нефільтроване, але є також звичайні світлі сорти.

Гібридні різновиди

Пивовари нерідко експериментують з комбінацією інгредієнтів і створюють унікальні сорти пива. Їх ще називають гібридними. Відтінки напоїв різноманітні — від світло-жовтого до червоного і темного.

Популярні гібриди:

  • altbier — темний напій, який виготовляють за технологією як верхнього, так і нижнього бродіння. Має середню міцність — до 4,8%;
  • пільзнер — по суті, відноситься до лагеру. Готують напій методом нижнього бродіння;
  • зелене пиво — класичний ірландський сорт. Оригінального відтінку надає йому натуральний барвник. Міцність — від 3 до 6%;
  • півпиво — полегшений напій, від якого неможливо сп’яніти. Під час приготування додають більшу кількість води, ніж в оригінальному рецепті. Тому і міцність значно нижче.

В кожній країні склалися власні традиції пивоваріння, тому розрізняються і види розливного пива. Одним більше подобаються міцні сорти, інші віддають перевагу легкому лагеру. У будь-якому випадку кожен пивний любитель знаходить свого фаворита серед численних різновидів пива.