Уманьпиво є «своїм» тільки для повнолітніх
Вам вже виповнилося 18?
Дуже Шкода
але доступ до даної сторінкі дозволен тільки повнолітнім громадянам.
0 (800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні
Кошик
Вхід на сайт
Вітаємо,
Увійдіть в особистий кабінет, щоб зручніше користуватися нашим сайтом
Про компанію
Українські традиції та німецькі технології
Уманське пиво - це виключно натуральний продукт, виготовляється за старовинними українськими та німецькими рецептами.
Малому бізнесу
Бізнес на розливому пиві
Пропонуємо вашій увазі кілька важливих рекомендацій, які допоможуть відкрити успішний бізнес з продажу розливного пива та закликаємо до співпраці.
no-image

Особливості популярних сортів і видів хмелю

09.12.2016
Інформація з даної статті допоможе підібрати напій, який буде приємний на смак.
Поділитися з друзями
Особливості популярних сортів і видів хмелю

Натуральне смачне пиво неможливо зварити без хмелю. Ця рослина надає напою легку гірчинку. Пінне набуває характерний присмак завдяки лупуліну — речовині, джерелом якого воно і виступає. Від якості і виду рослинного інгредієнта також залежить аромат. Сорти хмелю відрізняються між собою кількістю ефірних олій, що впливає на характеристики пінного. На сьогоднішній день існує безліч різновидів даної сировини. Кожен пивовар, зацікавлений в отриманні смачного напою, який буде користуватися попитом, зобов’язаний розбиратися в сортах, щоб правильно підібрати хміль для пива. Знати особливості інгредієнта корисно і для любителів пива. Інформація з даної статті допоможе підібрати напій, який буде приємний на смак.

Рекомендації щодо збору та зберігання ключового пивного інгредієнта

Про те, що таке хміль, для чого його використовують, сказано вище. Однак не всі квіткові рослини сімейства Коноплевих придатні для варіння пінного. Важливо правильно зібрати і підготувати сировину. Значення мають колір і ступінь зрілості хмельових шишок. Якісна рослина, з якої виробляють хмільне, дуже просто перевірити без використання будь-якого обладнання. Досвідчені пивовари роблять наступне: розтирають шишки в долонях, аналізують колір і аромат смоли. Якщо в процесі перевірки утворилася жовто-зелена речовина з приємним запахом, значить, можна використовувати продукт для варіння пива. Відсутність смоли говорить про зворотне.

Важливо: охмеління пива бажано здійснювати рослиною однорічного віку.

Чи впливає обробка та зберігання хмелю на якість пінного? Так, недостатньо виростити рослину з ароматними смолами. Якщо не дотримуватися правил зберігання, то зникне запах, зміниться колір. Крім того, потрібно вчасно здійснити збір хмелю. Робити це краще в кінці серпня і на початку вересня. Після збору шишки потрібно добре висушити. В такому випадку вони не втратять природний насичений аромат. Роблять це в печах протягом дня, дотримуючись певного температурного режиму. Після процесу сушіння сировину для пива зберігають у сухому приміщенні з помірним рівнем вологості. При появі темних відтінків воно стає непридатним для використання. Оптимальний термін зберігання шишок — 3 роки.

Як класифікують сорти?

Підбираючи екстракт хмелю для пінного, пивовари в першу чергу дивляться на технологію його виведення. За нею визначають сорт. Рослини класифікують на дві великі групи: районні і селекційні. Перші збирають в певній місцевості, на якій довгий час обробляють культуру, другі отримують методом схрещування тих чи інших різновидів. Цим займаються досвідчені селекціонери, які вміють правильно вибрати рослини для отримання нового гідного продукту.

Існує й інша класифікація. За типом лози рослини ділять на:

  1. Червоні.
  2. Зелені.
  3. Напівчервоні.

Рослини першої групи відрізняються від інших швидкістю росту. Вибравши їх, вдасться в короткі терміни отримати хороший урожай пивного інгредієнта. Однак не можна не враховувати наступну особливість червоних шишок: при несвоєчасному зборі швидко зменшується кількість лупуліну.

Тепер про зелені сорти. Вони дозрівають набагато пізніше червоних шишок, при цьому мають більш насичений гострий запах. Однак не перевершують їх за якістю, поступаючись агротехнічними характеристиками. Останнім часом зелені сорти стали вирощувати все рідше і рідше. Пивовари переважно замовляють червоні і напівчервоні шишки. Великим попитом користуються «Уштецький» і «Жатецький» сорти. До речі, рослини напівранніх різновидів не беруться в якості основного інгредієнта. Вони є допоміжними добавками.

Давайте згадаємо про форми хмелю. Виділяють такі різновиди: тонкі, середні, грубі. Перший тип також називають селекційним, він володіє завидними смаковими якостями. Тому для отримання хорошого живого напою вибирають саме його.

Найпопулярніші сорти

«Жатецький» хміль — один із найбільш затребуваних, який вперше по достоїнству був оцінений чехами ще в XVI столітті. Він подобається більшості пивоварів, так як робить напій м’яким на смак, надає йому приємний аромат і пряні нотки. Сьогодні в Чехії його виробляють у великих кількостях. При цьому вирощують в певній місцевості. «Жатецький», який вдається збирати українцям, вже не вважається таким. Він володіє дещо іншими характеристиками.

У топ «Популярні сорти хмелю» також відноситься «Магнум». З’явився він набагато пізніше вищеописаного конкурента в результаті схрещування німецької дикорослої сировини з Гален. Сталося це в кінці XX століття.

«Магнум» відрізняється:

  • хорошим збереженням;
  • помірною пряністю;
  • транспортабельністю;
  • «чистою гіркотою».

«Магнум» використовують в якості добавки, як і не менш затребуваний «Перлі». Однак за властивостями ці різновиди кардинально відрізняються. Вибрати хміль для пива «Перле» варто тим пивоварам, які хочуть надати продукції трав’яних смакових ноток і пряного аромату. Якщо потрібно додати цитрусовий відтінок і деревно-землисту гіркоту, використовують «Нозерн Брюер».

Кожна з описаних основ для пива коштує недешево. Однак пивовари роблять вибір на їхню користь, щоб у підсумку отримати смачне живе пінне. У компанії «Уманьпиво» беруть сировину власного виробництва, завдяки чому виходить продукція з унікальними смаковими характеристиками, відповідними ГОСТам.