Уманьпиво є «своїм» тільки для повнолітніх
Вам вже виповнилося 18?
Дуже Шкода
але доступ до даної сторінкі дозволен тільки повнолітнім громадянам.
+380 (800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні
Кошик
Вхід на сайт
Вітаємо,
Увійдіть в особистий кабінет, щоб зручніше користуватися нашим сайтом
Про компанію
Українські традиції та німецькі технології
Уманське пиво - це виключно натуральний продукт, виготовляється за старовинними українськими та німецькими рецептами.
Малому бізнесу
Бізнес на розливому пиві
Пропонуємо вашій увазі кілька важливих рекомендацій, які допоможуть відкрити успішний бізнес з продажу розливного пива та закликаємо до співпраці.
Медовуха: рецепти приготування

Медовуха: рецепти приготування

Інформаційні статті 23.11.2018
Втілити технологію створення старовинного хмільного меду в домашніх умовах неможливо. Якщо дубові бочки знайти реально, як і створити температурні коливання, то чекати 15-20 років — завдання непросте. Але ви можете використовувати інший, більш простий спо
Поділитися з друзями
Медовуха: рецепти приготування

Напої на основі медового сиропу підкорюють своїм м’яким смаком і приємним ароматом. Пивовари сучасності намагаються відтворити рецепти, які були популярні ще за часів Русі. Слабоалкогольний «коктейль» готується на основі дріжджів, смакових добавок і натурального продукту бджільництва. Фруктові бражки, ягоди, коріння і трави надають нові кислі, пряні або солодкі нотки. Сьогодні втілити рецепти старовини можуть всі бажаючі. Завдяки складу напій характеризується рядом корисних властивостей. Пропонуємо вашій увазі види ароматного пиття і рецепт медовухи, яка стане прекрасним доповненням веселого проведення часу у дружній компанії або в колі друзів.

Види і особливості складу

«Коктейль» на основі натурального продукту може мати різні смакові якості в залежності від допоміжних компонентів. Існують такі різновиди питного меду:

  • ставлена – традиційний старовинний рецепт зі складною технікою приготування. Даний сорт не вимагає використання дріжджів. Мед змішується з кислими ягодами. Процес бродіння може займати до 15 років;
  • ситна або варена — головний компонент кип’ятиться, в бочки додаються хміль і прянощі. Згідно скандинавському способу приготування, питво настоювалося протягом 3–5 років, завдяки чому набувало міцності і насиченого смаку;
  • хмільна — медовуха з хмелем, для приготування якої основний продукт розчинявся у великій кількості води і залишався для бродіння на 3–7 днів. Напій розливався по бочках і настоювався в темному місці протягом місяця;
  • підроблена — сорт з додаванням прянощів, які роблять його унікальним і насиченим.

У сучасному виробництві використовуються й інші способи приготування хмільного меду. Питво на спирту або медовуха з дріжджами відрізняється від старовинних рецептів, але приваблює своїми м’якими смаковими властивостями і приємним ароматом.

Фахівці заводу «Уманьпиво» змогли відтворити класичний напій, який був популярним за часів Київської Русі. «Медовар» готується на основі натурального бродіння без додавання спирту. У складі відсутні барвники, підсолоджувачі, консерванти. 

Корисні властивості

Користь напою обумовлена наявністю натурального меду. Даний компонент багатий мікроелементами і сполуками, які позитивно впливають на роботу організму. На Русі вірили, що стакан «еліксиру» зміцнює силу і збільшує її. Кружка медового пінного покращує травлення, подовжує вік, бадьорить і веселить.

Окремі компоненти (ялівець, запашні трави і т. д.) насичують напій також іншими корисними мікроелементами і речовинами, що підвищують захисні сили організму, захищають від хвороб і недуг.

Старовинний рецепт

Втілити технологію створення старовинного хмільного меду в домашніх умовах неможливо. Якщо дубові бочки знайти реально, як і створити температурні коливання, то чекати 15–20 років — завдання непросте. Але ви можете використовувати інший, більш простий спосіб приготування медовухи.

Для створення ароматного, смачного пиття необхідні наступні компоненти:

  • 1 кг меду;
  • 3 літри води;
  • цедра лимона;
  • 5 г хмелю;
  • 10 г прянощів (кардамон, кориця, імбир, запашний перець та ін.).

Продукт бджільництва заливається рідиною кімнатної температури. Суміш доводиться до кипіння і помішується. В рідину додаються спеції, після чого вона знову кип’ятиться. В процесі необхідно прибирати піну з поверхні.

Відвар проціджують і охолоджують. У нього додаються дріжджі (100 грамів). Процес бродіння займає 2–3 дні. По закінченні цього терміну напій розливається по пляшках і дозріває в темному прохолодному місці.

 

Градус медового напою формується часом витримки, температурою настоювання і видом супутніх компонентів. В домашніх умовах можна приготувати не тільки хмільний мед. В основі такого напою — вишневий сироп, який заливається відваром з води і продукту бджільництва. Напій проціджують і остуджують. У нього за смаком додається мед або цукор.

П’ємо і насолоджуємося

Ви вже знаєте, як зробити медовуху, але як розкрити всі смакові якості хмільного слабоалкогольного напою? Пити його рекомендується до їжі. Легкий, м’який смак напою може легко затьмаритися закусками. Він подається охолодженим, не запивається і не закушується.

Медовуха часів Київської Русі могла зберігатися в дубових бочках до 40 років. Вік надавав їй унікального смаку, насичуючи новими якостями. Але приготовлену в домашніх умовах берегти довго не варто. Оптимальний термін — близько 2 місяців. Набагато важливіше питання не скільки можна зберігати медовуху, а в яких умовах?

Не допускається розлив відвару в пластикову тару. Зберігання в ній надає неприємного смаку і псує аромат. Використовуйте пляшки, бажано з темного скла. Зберігати напій рекомендується далеко від сонячного світла при температурі 5–10 градусів.