Уманьпиво є «своїм» тільки для повнолітніх
Вам вже виповнилося 18?
Дуже Шкода
але доступ до даної сторінкі дозволен тільки повнолітнім громадянам.
0 (800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні
Кошик
Вхід на сайт
Вітаємо,
Увійдіть в особистий кабінет, щоб зручніше користуватися нашим сайтом
Наші продукти
Користь і шкода від пива

Користь і шкода від пива

Інформаційні статті 09.12.2016
Як вживати хмільний напій, не шкодячи власному організму?
Поділитися з друзями
Користь і шкода від пива

Проводити вихідні в приємній компанії за келихом улюбленого сорту пінного або розслабитися з його допомогою після довгого трудового дня — справа звична, але не завжди дозволена. При цьому шкода пива — це, скоріше, усталений стереотип. Вся справа в тому, що негативні наслідки несе не сам напій, а стиль його споживання.

Зате користь пива давно і неодноразово доведена різноманітними дослідженнями вчених, в основному західних, із США і Європи. У чому вона полягає? Як вживати хмільний напій, не шкодячи власному організму? Читайте нижче.

71_main

Слово вченим

Для справжніх любителів пива користь і шкода цього виду алкогольних напоїв зазвичай мають набагато менше значення, ніж сорт, марка, смакові якості. А даремно! Знаючи особливості впливу хмільного на організм, можна спланувати його вживання так, що ніхто і не посміє дорікнути вам у безвідповідальному ставленні до здоров’я.

Встановлено список безперечних переваг пінного. Ось тільки деякі з них:

  1. Одна з кращих сторін пінного — вміст в ньому фенольних сполук. Ці цінні компоненти перешкоджають тромбозу судин, тобто захищають від інфаркту.
  2. Досить великий вміст деяких вітамінів групи В — теж непоганий аргумент на користь пива. Головне, що саме в цьому напої вони містяться в такій формі, яку прийнято вважати легкозасвоюваною. Рибофлавін, наприклад, дуже важливий для кровотворної і репродуктивної функцій організму. Він же є хорошим антиоксидантом.
  3. Гарвардські вчені стверджують, що людям з підвищеним тиском корисно віддати перевагу не вину, а пиву — воно має властивість знижувати його показники.
  4. А ось і зовсім переконливі дані про користь від дослідників Фінляндії — на цілих 40% знижується ймовірність захворіти сечокам’яною хворобою у тих, хто споживає пиво регулярно, але помірно.
  5. Голландські вчені зосередилися на іншому питанні. Бич нашого часу — цукровий діабет другого типу — набагато рідше спіткає любителів хмільного.

Не так важливо, яке буде пиво — ячмінне або пшеничне. Коли мова йде про користь, скоріше, варто звернути увагу на те, фільтроване воно чи ні.

beer-1024x512

Не все те пиво, що піниться

Отже, якщо вживати правильне пиво, користь від нього все-таки буде. Відрізнити таке просто. Слід шукати той напій, де у складі знайдуться тільки класичні інгредієнти: вода, пивні дріжджі, хміль, солод, іноді прянощі, мікси натуральних спецій, мед (залежно від сорту). Якщо пиво нефільтроване — ще краще. Розливне, живе, з коротким терміном зберігання — саме воно має не тільки відмінні смакові якості, але і потрібні речовини.

Лагер — найпоширеніший тип пінного не тільки у нас, але і по всьому світу. Теж віддаєте перевагу саме йому? Вибирайте світлі сорти. Чим темніше пиво, тим воно міцніше, а саме таке має ряд негативних якостей, що завдають шкоди. Серед них — порушення гормонального фону (як у чоловіків, так і у жінок) з перевагою в протилежну сторону, згубний вплив на серцевий м’яз.

Менш виражені, але небезпечні підводні камені — ефект стимуляції апетиту, що загрожує переїданням, а також здатність викликати залежність.

Не нашкодь

Чи завдає пиво шкоди? У певному сенсі — звичайно. Але тільки в тому випадку, якщо відсутня культура споживання. Проведемо невеликий тест. Перевірте, чи відповідають дійсності такі твердження:

  • ви часто купуєте пастеризоване пиво з довгим терміном зберігання;
  • ви випиваєте понад два келихи двічі на тиждень;
  • розпивання супроводжується вживанням великої кількості снеків;
  • пиво — ваш звичайний спосіб втамувати спрагу в літню спеку, на пляжі, на прогулянці.

1470827421_pivnoy-alkogolizm

Якщо хоча б одна з цих тез — про вас, знайте, що улюблений напій не тільки не допомагає вашому тілу, але і завдає йому серйозної шкоди. І ось чому:

  1. Пастеризоване пиво не тільки не містить всіх тих корисних речовин, про які було сказано вище. Фільтрація — знищення всього живого, що є в напої в результаті бродіння солоду на дріжджах. Вона вбиває і всю користь (вітаміни, мікроелементи). Додайте до цього цукор, барвники, ароматизатори, які нерідко додаються заради стабілізації смаку і кольору, та ще й консерванти (який виробник не хоче, щоб партія зберігалася довше) — і ось чаша ваг схиляється в бік шкоди.
  2. Будь-який алкоголь слід вживати в помірних кількостях. Хоча напої на основі хмелю не так згубні для нервової системи і внутрішніх органів, як спиртні, повністю скидати з рахунків їх не можна.
  3. Чули про поняття «пивний живіт»? Нерідко його появі сприяє не стільки сам напій, скільки зловживання шкідливими закусками. Занадто жирні (нагетси, картопля фрі) або присмачені штучними добавками (чіпси, сухарики), такі закуски впливають на організм гірше, ніж сам етанол.
  4. Пити пиво в спеку шкідливо і небезпечно. До втамування спраги його вживання не має відношення. Алкоголь в полуденну спеку, особливо під відкритим сонцем, прискорює процес зневоднення, збільшує навантаження на судини і серце.

Зверніть увагу: часто ототожнюють поняття «живе» і «нефільтроване», хоча насправді це далеко не одне і те ж. Питання в тому, чи була проведена пастеризація. Так, нефільтроване пиво цілком може бути як живим, так і пастеризованим. Це стосується і очищених сортів.

Висновок

Отже, користь і шкода пива — поняття відносні. Хоча в науковому світі баталії навколо того, чи можна вважати корисні речовини в складі дійсно серйозною компенсацією «алкогольної природи», і не думає стихати, одне твердження зрозуміле: міра — усьому голова.

pivovar 

Нехай кардинально оздоровитися за допомогою пінного не вийде, не нашкодити собі точно можна. Головне, дотримуйтесь правил:

  • купуйте тільки хороше пиво. Наприклад, «Уманьпиво» варить свою продукцію із сировини, вирощеної на власних полях, не додає консерванти, барвники, штучні добавки;
  • споживайте розумно — один або два келихи ввечері на вихідних стануть оптимальним вибором. І вже точно не варто випробовувати свою серцево-судинну систему на міцність, випиваючи в спеку;
  • закушуйте грамотно — прекрасно підкреслять смак пива різні сири, морепродукти, риба, крекери.

А головним аргументом на користь келишка холодного живого розливного нехай стане відмінний настрій, який воно дарує в тандемі з приємною компанією близьких і друзів.