0%

Телефон для довідок
0(800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні

Термін придатності пива

Чи часто ви перевіряєте термін придатності пива, купуючи його в супермаркеті, магазині, барі? Але ж ця інформація важлива не менше, ніж склад. Свіжість напою-запорука його якості і безпеки для організму.

Простроченим пивом можна отруїтися. Це факт. У кращому випадку ви просто не отримаєте те, за що заплатили свої кровні – несвіже пінне складно назвати смачним продуктом. Як вибирати улюблений напій, щоб його вживання приносило лише задоволення, читайте в цій статті.

Від чого залежить термін придатності

Сучасний ринок надає покупцям масу варіантів хмільного – пиво буває світлим і темним, пшеничним і ячмінним, легким або міцним, з додаванням пікантних прянощів, чи солодкого меду, нефільтрованим, пастеризованим, пляшковим, розливним. Напій варять на величезних заводах, в крафтових пивоварнях і навіть в домашніх умовах. Всі ці змінні впливають на термін придатності пива.

Головні фактори:

  • • технологія варіння;
  • • сорт;
  • • ємність для розливу;
  • • тривалість перебування на складі / в точці реалізації.

Кожну партію виробленого хмільного чекає своя доля – сотні тисяч скляних і пластикових пляшок вирушать чекати покупця в магазини і супермаркети, а великі кеги поїдуть в бари та паби. Відповідно до цього виробник вирішує, який продукт очистити і пастеризувати, продовживши йому життя, а який залишити в “первозданному” вигляді.

Якщо ви віддаєте перевагу пити живе пиво, термін придатності – особливо важливий момент. Саме непастеризований вид хмільного в першу чергу відноситься до швидкопсувних продуктів. Звичайно, максимально можлива тривалість зберігання встановлюється виробником, але не менш важливо і сумлінне ставлення посередника між пивоварнею і покупцем, тобто постачальника.

Зверніть увагу на умови

Зберігання пива має найбільше значення в питанні його свіжості. І якщо з пастеризованими сортами все не дуже складно, то «живе» пінне дуже вимогливо до умов розливу, транспортування, реалізації.

Важливо! Пастеризація – спосіб позбавлення готового продукту від живих мікроорганізмів, отриманих в результаті процесів бродіння, окислення. Метод побудований на принципі обробки високими температурами.

Отже, пиво, що пройшло таке очищення від усього живого, зберігається від 6 місяців до року. Але і тут є свої нюанси. Якщо виставити пляшки на спеку, під прямі сонячні промені, або надовго залишити в приміщенні з підвищеною вологістю, продукт все одно втратить свіжість і смакові якості. Саме тому так важливо, щоб реалізатори правильно доставляли і зберігали продукцію.

» Живе ” пиво ще більш примхливе. У прохолодному приміщенні, подалі від впливу зовнішніх факторів, в закупореній тарі воно може зберігатися до місяця, іноді і того менше. Саме «ніжне» в цьому плані «живе» нефільтроване. Хоча і ті сорти, що пройшли очищення, отримали більш світле забарвлення і легкий смак, а не стійкість до розмноженню бактерій. Кращий вихід-дотримуватися температурного режиму до 15 градусів Цельсія. Тоді дріжджі будуть тимчасово «спати».

Але ж саме вони і солод несуть в собі ту користь і приємний смак, за які ми так любимо пиво! За це «живому» можна пробачити навіть його короткий термін придатності.

Як зберігати домашнє пиво

Хмільне, зварене в домашніх умовах, потребує окремого розгляду. Терміни визрівання становлять від 30 до 90 днів, що залежить від рецепта. Можна тримати напій і півроку, але тільки якщо були дотримані умови стерильності, підібрані якісні пробки і тара.

Врахуйте: чим довше стоїть домашній продукт, тим сильніше дріжджі витісняють інші компоненти, рівень алкоголю зростає, починаючи виконувати функцію консерванту.

Важливо! Абсолютно неприпустимо зберігання розкритого пива. Роздрукували бутель? Кличте друзів і випивайте швидше, довше дня йому не простояти.

Тара – наше все

Від того, як було розлито пиво безпосередньо на заводі або в пивоварні, залежить і тривалість його зберігання. Виробникам це прекрасно відомо, саме тому вони по-різному розраховують обсяги оптових поставок на розлив, партій в магазини, паби.

  1. Скло-популярна упаковка для пінного. Зручно, так як пляшки 0,5 і 0,33 л завжди добре продаються в магазинах. Полиці супермаркетів повні найрізноманітнішими “стекляшками”, назв марок і сортів не злічити. Їх головний плюс-можливість зберігати пиво без консервантів, але і термін придатності становитиме не більше 6 місяців. Завжди перевіряйте цілісність пробки – вона не повинна пропускати повітря.
  2. Алюмінієві банки добре захищають продукт від світла, вологи, кисню. Уникайте деформованих екземплярів – є ризик порушення внутрішнього захисного шару, що негативно позначається на якості.
  3. ПЕТ зручний для виробників своєї дешевизною і об’ємом, а ось покупцеві краще остерігатися його потенційної токсичності. Якщо вже вибираєте пластик, стежте, щоб пива було не більше місяця. Після цього воно може вступати в реакцію з тарою.
  4. Термін придатності пива в кегах менше, ніж в інших варіантах упаковки, зате там воно найсмачніше і наближене до свіжозвареного. Все тому, що з консервантів є тільки вуглекислий газ. Саме він потім і витісняє пиво з барильця при розливі. Ось чому кеги використовуються тільки для «живого» пива. Довго воно не зберігається, але це не біда – такий смачний і завжди свіжий напій зазвичай розкуповують задовго до закінчення терміну придатності.

Укладення

Який термін придатності у пива, найчастіше зазначено на етикетці або кришці пляшки. От тільки поняття «не прострочене» і «свіже» часто дуже далекі один від одного. Невелика хитрість виробника полягає у вказівці не дати виробництва, а кінцевого терміну реалізації продукту. Розраховано це на те, що покупець перевірить, чи в порядку строки, але не задумається про те, що хмільне було розлито ще в минулому році.

Будьте уважні: навіть ретельно відфільтроване пиво з часом зазнає змін. Особливо це відчутно після того, як пінному виповнюється місяць. Світлий лагер починає втрачати свій смак – спирт потихеньку бере верх над хмелем. Вміст алкоголю не зміниться, а ось його вплив на організм тут цілком можливо, причому не в кращу сторону.

Давно відомо, що наші предки використовували пиво і його різновиди (наприклад, медовуху) в тому числі і в якості лікарського засобу. Комбінація солоду і дріжджів надавала користь організму, що бореться із застудою, покращувала травлення. Ось тільки в ті часи нічого не знали про консервантів і барвників – продукт вживали свіжозвареним.

Так що тим, хто турбується про власне здоров’я, краще віддавати перевагу «живому» розливному пива. Його легко знайти в спеціалізованих магазинах, і саме воно, швидше за все, буде дійсно свіжим. Наприклад, «Уманьпиво» забезпечує завантаження автомобілів своїх оптових партнерів за лічені години, а доставка по Україні здійснюється за термін від 1 до 3 днів. Завдяки такій оперативності шанувальники пива з усіх куточків країни можуть насолоджуватися улюбленим хмільним, яке тільки вчора покинуло пивоварню.