0%

Телефон для довідок
0(800) 33-09-09
Дзвінки по Україні безкоштовні

Пивні напої та їх різновиди

Пиво – популярний алкогольний напій. Без нього рідко обходяться вечірки, поїздки на природу і просто відпочинок з друзями. Пінне із задоволенням п’ють чоловіки і жінки, насолоджуючись нотками хмелю і ячмінним ароматом. Найвідоміші види пива – ель і лагер. Їх варять в різних куточках світу, слідуючи оригінальним рецептами або власним.

У чому різниця між елем і лагером? Які ще є різновиди пива?

cervezaЩо таке Ель

Цей напій відомий з XV століття. Згідно технології приготування, ель бродить при невисокій температурі (+15…+25 °C). При цьому використовують дріжджі верхового бродіння. Процес виготовлення займає 3-4 тижні, але окремі види готують і кілька місяців. Відмінна риса Еля-підвищена фортеця. У деяких сортів є легкий фруктовий присмак. В цілому це залежить від конкретного виду.

Найпопулярніші сорти елю:

  • • BITTER-напій з гірчинкою. Відтінок – від жовтого до палевого. Всі сорти сухі, присутній хмільний післясмак. У приготуванні використовують очищений ячмінь, який і надає пінному особливий смак;
  • • портер – темне міцне пиво з сильним хмельовим ароматом. Вперше цей сорт приготував пивовар з Лондона Ральф Харвуд. Він змішав 3 популярних види і назвав напій Entire Butt. Оригінальний рецепт не зберігся, але пивовари успішно варять портер відмінної якості;
  • • стаут – група темних сортів. Для варіння використовують поєднання звичайного і обсмаженого солоду. З-за цього відчувається насичений смак хмелю. Найтемніший сорт з групи-Extra Stout;
  • • BARLEY WINE – оригінальний ель з підвищеним вмістом алкоголю і щільності. Колір – темний гранат. Має приємний присмак вина. Термін витримки 1,5–2 роки;
  • • Mild – класичний британський ель. Його варять з обсмаженого ячменю. Відрізняється насиченим коричнево-червоним відтінком. Частка вмісту алкоголю невисока – до 3,5%;
  • • старий ель – таку назву напій отримав з-за тривалої витримки. Сорти темного пива характеризуються нотками солоду. У світлого Елю смак приємний, відчувається легка терпкість.

Це далеко не всі види і сорти пива. Пивовари постійно експериментують, створюють нові цікаві рецепти, вдосконалюють оригінальні, щоб в підсумку отримати незвичайний смак і відтінок.

Все про лагер

Це найпоширеніший у світі пінний напій. Технологія приготування дуже проста: готове сусло охолоджують, додають дріжджі і переливають в бачок. Тут все бродить протягом тижня. Пивовари обов’язково дотримуються температурного режиму, щоб не допустити окислення. Після бродіння дріжджі відокремлюють, а напій піддають повторній ферментації під впливом високого тиску вуглекислого газу. Дозрівання триває від 20 до 120 діб. На фінальному етапі лагер фільтрують і розливають по ємностей: банки, пляшки, кеги і т. д. Пляшкове пиво іноді пастеризують або піддають тонкої фільтрації. Це продовжує термін зберігання продукту.

Відтінок лагера, як правило, світло-жовтий. Є і темні сорти. В цілому відомі такі види лагера:

  • • Боку. Класичне німецьке пиво. Готують його після збирання врожаю, коли ячмінь і хміль максимально насичені.
  • • RAUCH. Має копчений післясмак. Для приготування використовують солод, підсмажений на букових дровах. RAUCH прийнято пити з м’ясними стравами, гострими сирами.
  • • DRAFT. Не піддають пастеризації. Замість цього, виробники використовують тонку очистку. Найвідоміше непастеризоване пиво Warsteiner.
  • • ICE BEER. Легкий сорт. Специфіка приготування полягає в тому, що після варіння його швидко охолоджують до появи невеликих кристалів льоду. Потім їх прибирають, і залишається міцний напій з подвоєним вмістом алкоголю.

Деякі помилково відносять пшеничне пиво до лагеру. Але це окремий вид. Напій відрізняється тим, що під час варіння застосовують метод доброджування в тарі. Найчастіше пшеничне пиво нефільтроване, але є також звичайні світлі сорти.

Гібридні різновиди

Пивовари нерідко експериментують з комбінацією інгредієнтів і створюють унікальні сорти пива. Їх ще називають гібридними. Відтінки напоїв різноманітні – від світло-жовтого до червоного і темного.

Популярні гібриди:

  • • altbier – темний напій, який виготовляють за технологією як верхнього, так і нижнього бродіння. Має середню фортецю-до 4,8%;
  • • пільзнер-по суті, відноситься до табору. Готують напій методом нижнього бродіння;
  • • зелене пиво – класичний ірландський сорт. Оригінальний відтінок надає йому натуральний барвник. Фортеця – від 3 до 6%;
  • • полпиво – полегшений напій, від якого неможливо сп’яніти. Під час приготування додають більшу кількість води, ніж в оригінальному рецепті. Тому і фортеця значно нижче.

У кожній країні склалися власні традиції пивоваріння, тому розрізняються і види розливного пива. Одним більше подобаються міцні сорти, інші вважають за краще легкий лагер. У будь-якому випадку кожен пивний любитель знаходить свого фаворита серед численних різновидів пива.

Заявка на оптові поставки

Відділ продажів:

Телефон: +38 (096) 029 29 29
e-mail: info@umanpivo.ua
Адреса: вул.Успенська, 29, м.Умань, Черкаська обл. 20300